/ БТА
Започнаха тестовите плавания по река Дунав на първия български електрически катамаран, собственост на община Силистра. Той е на стойност близо два милиона евро и е изработен по трансграничен проект, партньори по който са добруджанската община и Окръжният съвет в румънския град Кълъраш.

Според кмета на Силистра Александър Сабанов от българска страна проектът е изпълнен и катамаранът може да започне да превозва пътници. Забавянето идва от страна на румънските партньори, които все още извършват довършителни дейности.

„Очакваме корабът да тръгне, когато румънците завършват своята част от проекта и изградят кей, където той да акостира. Целта на кораба е да превозва пътници от Силистра до Кълъраш и обратно. В началото ще се сложи някаква такса за пътуване, по проект не трябва да печелим от тази услуга, но това не означава, че не трябва да си покриваме разходите“, каза за БТА Сабанов.

Разиграха сблъсък между два кораба в река Дунав и на нефтен разлив (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той допълни, че общината ще започне да развива речния туризъм. За целта ще бъдат ремонтирани наличните плавателни съдове, които се захранват със слънчеви батерии и те ще могат да се използват за разходки по Дунав.

Електрическият катамаран ще да осигурява транспортно-комуникационна връзка по реката между градовете Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 12 метра и широчина шест метра. Плавателният съд е оборудван с два електрически двигателя и може да развива скорост до 13 км/час. Капацитетът му е до 28 пасажери и екипаж от двама души.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Александър Леви/БТА