Симулация на сблъсък между два кораба и на реакция при нефтен разлив в река Дунав беше разиграна в рамките на съвместното учение "Дунав 2024".

В него се включиха представители на повече от десет институции. Акцията се организира под ръководството на областния управител Драгомир Драганов в акваторията на пристанищен терминал "Русе-Запад".

АПИ: Ремонтът на Дунав мост при Русе трябва да започне колкото се може по-скоро

По време на учението се състоя и симулация на евакуация на пострадал с оказване на медицинска помощ. "Имайки предвид военните действия в Украйна, голяма част от горивата се транспортират по река Дунав.

БТА

Правим учението, за да предотвратим евентуални бъдещи инциденти и да имаме опита, да се поучим и от грешките, които могат да се допуснат, за да ограничим замърсяване на реката. Ангажирали сме всички институции, включително и фирми от Варна, които са специализирани в тези операции и могат да окажат съдействие", каза Драганов. 

БТА

Капитан Камен Иванов - началник на отдел "Аварийно-спасителна дейност - река Дунав" към Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност", обясни, че симулацията е на сериозен разлив, който, за щастие, в реката все още не се е случвал.

"Това не означава, че не трябва бъдем проактивни и да симулираме такъв тип инциденти", коментира той. "При по-малки инциденти, които се случват да не кажа често, но например на два-три месеца веднъж, става дума за сблъскване на кораби, но не и за разливи, институциите реагират веднага", каза още капитан Иванов. 

БТА

Той обясни, че в РИС центъра в Русе има дежурни денонощно, като при настъпване на какъвто и да е инцидент с кораб, когато капитанът подаде сигнал, дежурните го приемат и в рамките на между три и пет минути институциите, като "Речен надзор-Русе" към Агенция "Морска администрация" и Флавна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" са запознати със случая, анализират го и предприемат съответните адекватни действия.

БТА

Капитан Иванов посочи още, че последният инцидент между кораби в българската част на река Дунав е бил в нощта срещу 8 март тази година. "На същото място, където днес правим симулацията, тогава се сблъскаха два кораба в тъмната част на денонощието.

За щастие, разлив нямаше. Единият кораб пренасяше тор, а другият - нафта. Не се получи разлив, тъй като и корабите са защитени - имат двойни бордове, двойни дъна. По закон не може всеки кораб да пренася гориво", поясни капитанът. 

БТА

По думите му при инцидента се е получила пробойна в един от корабите и нахлуване на вода. В рамките на минути информацията за ситуацията е била разпространена към компетентните органи.

Екипи са достигнали до кораба, като са били предприети необходимите мерки плавателният съд да не потъне. Капитан Иванов каза още, че разследването на инцидента продължава. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мартин Пенев, БТА