Затягат пропускателния режим в община Шумен
Затягат пропускателния режим в община Шумен / netinfo
Системата за видеонаблюдение и контрол в административната сграда на община Шумен ще заработи от днес–съобщиха от пресцентъра на общината.

Основната цел на системата е да създаде условия за нормална работна обстановка, опазване на имуществото и осигуряване на максимална сигурност на служителите и гражданите, посещаващи сградата.

Свободен ще остане достъпът за граждани до І етаж на сградата на общината, където са разположени Данъчната служба и Информационния център. Достъпът на посетители ще става, както и досега, от източния и от северния вход по стълбището до първия етаж на сградата всеки работен ден от 8.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 16.30ч.

Контролиран ще бъде достъпът до ІІ и ІІІ етаж на сградата. Той ще се осъществява в приемното време на общинската администрация: в понеделник от 13.00ч. до 16.30ч., в сряда от 8.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 16.30ч. и в петък от 8.30 до 12.00ч. За да отидат на втори и трети етаж на сградата гражданите ще получават магнитна карта, която ще важи само за един ден.

За целта те трябва да представят документ за самоличност или шофьорска книжка. Личните данни ще се обработват на основание чл.4, ал.5, т.7 от Закона за защита на личните данни.

Според предварителната информация от фирмата, която разработи системата за видеонаблюдение и контрол, за обслужването на 1 гражданин ще бъдат необходими не повече от 10 сек.

За достъп до ІІ и ІІІ етаж на сградата посетителите задължително ползват асансьора. При излизане от сградата посетителите задължително поставят чип-картата си в картосъбирач и преминават през турникета за посетители.

С карти с чип ще влизат на работните си места и щатните служители от общинската администрация.

В инструкцията за пропускателния режим в административната сграда на общината, утвърдена от ВрИД кмет Йовчо Николов е записано още, че в неприемното време на общинската администрация достъпът за посетители до ІІ и ІІІ етаж на сградата се осъществява след предварително получено съгласие за прием от кмет на община Шумен, зам.-кмет, главен секретар, директор на дирекция или началник на отдел.

Системата за видеонаблюдение и контрол струва близо 25 000лв., които са осигурени от общинския бюджет