Инцидентът е станал тази сутрин
Инцидентът е станал тази сутрин / СИДП

Спазването на въведените противоепидемични мерки на територията на област Шумен за неразпространението на COVID-19 беше обсъдено на заседание на Областния кризисен щаб, свикано от областния управител проф. Стефан Желев.

От изнесената информация от контролните органи стана ясно, че има случаи на неспазване от страна на гражданите на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се преустановяват посещенията в паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На територията на природен парк „Шуменско плато“ масово забраната е била нарушавана през почивните дни. Гражданите са се събирали на големи групи, около заслоните и са отказвали да спазват указанията на общинските инспектори, които са извършвали проверки.

Областният управител проф. Стефан Желев беше категоричен, че нарушаването на забраната означава безотговорност и това налага вземането на строги и допълнителни ограничителни мерки. „Възможността за кратка разходка на открито не означава цял ден обиколки по платото и събиране с приятели. Поради тези причини ще прилагаме цялата строгост на закона към недобросъвестните ни съграждани“, каза областният управител. Екипи от общински служители започват съвместни проверки с ОД на МВР не само на територията на парк „Шуменско плато“, но и по парковете и площадите в града за недопускане струпването на хора на обществените места. На нарушителите ще бъдат съставени актове за нарушение по чл. 63 от Закона за здравето. Санкцията, която се предвижда за това, е в размер на 5000 лв.

Относно актуалната епидемиологична обстановка в региона директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова съобщи, че към настоящия момент под домашна карантина в област Шумен са 549 души. След потвърдените в събота две положителни проби за COVID-19 на пациенти в МБАЛ Шумен са издирени контактните им лица. Връчени са им предписания за 14-дневна карантина и са им взети проби за изследване.