Започват чествания на унгарския национален празник в Шумен
Започват чествания на унгарския национален празник в Шумен / rnews.ro

Националният празник на Унгария, който се чества на 15 март, ще бъде тържествено отбелязан в Шумен. По повода в града ще пристигне Н.Пр. г-н Андраш Клейн - извънреден и пълномощен Посланик на Унгария в България. Той ще бъде придружаван от г-н Золтан Хорват - първи секретар и зам.-ръковдител на мисията и г-жа Дьорди Димитров - временно заместваща директора на Унгарския културен институт.

Те ще бъдат специални гости на редица мероприятия, сред които представяне на книгата "Българите в Унгария - културна памет и наследство" на доц. д-р Венета Янкова в Лекционната зала на Регионалния исторически музей, което ще се състои в 16:00 часа на 19 март. Два часа по-късно ще присъстват на откриване на фотоизложба "Унгарски крепости" на Жолт Сабоки в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей.

В 10:00 часа на следващия ден ще бъдат поднесени венци на паметника на Лайош Кошут в Шумен, а половин час по-късно гостите ще поднесат венци и в къщата музей "Лайош Кошут", където ще разгледат и новата експозиция.