Започна похода „По стъпките на четата на Таньо Войвода“
Започна похода „По стъпките на четата на Таньо Войвода“ / netinfo

 

Днес започна традиционния 24-ти поход „По стъпките на четата на Таньо Войвода". Той ще завърши на 2 юни. Тази година в неговите редици ще бъде Теодоси Спасов. Ще участват над 450 деца от 14 училища, а в мероприятията по сценарий ще се включат над 30 000 ученика от районите на Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.

Почетни гости ще бъдат проф. Георги Марков, проф. Христо Матанов, г-жа Христина Маркова - главен експерт в МОН.

По идея на Христо Ботев на 17.05.1876 г. в помощ на априлските пожари река Дунав преминават две чети. При гр.Козлодуй - 205 души, и при с.Пожарево - 28, начело със сливенския войвода Таньо Стоянов Куртев. След 11 дни преход и три сражения през Елията, Лудогорието и Поломието, под Керчан баир при с.Априлово/Поповско/, е последната битка на четата.

Походът, от две години е с национален статут и е залегнал в календарите на МОН и на градовете Силистра, Тутракан, Исперих и Попово. Организатор е дружество „Родно Лудогорие" със съдействието на МОН, музеите и общините на градовете.

Всяка вечер се провеждат прегледи на художествената самодейност, на маршовата и строева песен, на мажоретни състави и "натовски" формирования. Тази година ще се включат и три скаутски дружини.

Довечера, в гр.Исперих, Теодоси Спасов - наречен от организаторите "едно от лицата на България" - ще изнесе концерт в чест на походниците и техните посрещачи.