При претърсването са открити пари и други ценности.
При претърсването са открити пари и други ценности. / netinfo
Единият използвал детето си, за да взима пари, хвърлени през терасата
Трима участници в телефонни измами са задържани от криминалистите в ОДМВР-Шумен при полицейска операция. Те са имали различни роли при вземането на парите от потърпевшите и пренасянето им до различни места на територията на област Русе и Република Румъния

Двама от мъжете са на 33 години, а другията - на 31 години от Шумен. До тяхното задържане се е стигнало след сигнал от 86-годишна шуменка, която била подведена да даде 5000 лева и накити за мнима полицейска акция.

При претърсването са открити пари и други ценности.
netinfo


След сигнала е започнала и операцията. На главен път Русе- Варна, в село Струйно за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил Шевролет “Авео“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишен мъж от Шумен.

При извършения личен обиск в него са намерени и иззети над 4000 лева и златни накити, румънски парични средства, винетни стикери за Република Румъния. 
 

При претърсването са открити пари и други ценности.
netinfo


В жилище,  обитавано от него са намерени още 1000 лева и златна паричка. Пред криминалисти обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен. 200 лева  предоставил на друг участник, като „заплатата“  му оставил в тайник в  покрайнините на града. Мъжът разказал, че личната карта и портмонето на жертвата изхвърлил в контейнер за смет близо до жилището, което обитава.

След извършено претърсване в контейнера са намерени портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта.  Изяснено било, че 33-годишният мъж  участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на месец септември.

При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите е участвал още един шуменец.

Той е на 30 години и е взел пари и ценности от реализирани 5 измами. Установено било, че предаването на парите ставало чрез различни тайници в покрайнините на Шумен.

При други четири измами реализирани през месец септември "тарторът" действал с друг съучастник - 33-годишен шуменец.

Пренасянето на парите от жертвите  към измамниците извършвал "тарторът" Оставял ги на различни места- указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и Република Румъния.

При някои от "събиранията" бил използвам и 8-годишният син на едното муле.

При претърсването са открити пари и други ценности.
netinfo


При разплитането на измами, осъществени през месеците юни и юли на територията на Шумен, била изяснена съпричастността на "тарторът" към извършени над 10 престъпления.

Установено е, че е имал същата роля като е вземал пари и ценности от тайници и ги е пренасял с различни автомобили до характерни места в област Русе и Република Румъния. Т.Й.  имал важна роля  - осъществявал контрол при вземане на парите и ценностите.

Регистрирани за периода юни – септември са 23 телефонни измами. Щетите от тях са на стойност над 150 000 лева. Отнети са 104 000 лева, 720 британски лири, 4000 щатски долари, над 570 гр. златни накити и малко сребърни. Само през месец септември са отнети близо 47 000 лева, над 10 грама златни накити.  Разкрити са 20 от регистрираните през периода измами, като по останалите има насоки за установяване на евентуалния извършител.

От началото на годината до момента на територията на ОДМВР- Шумен са регистрирани 39 телефонни измами. Разкрити са 28, по останалите случаи се работи активно.