Върнаха решението на общинския съвет за разплащане по ромската програма
Върнаха решението на общинския съвет за разплащане по ромската програма / netinfo

Заместник-областният управител Ивайло Илиев е върнал решението на общинския съвет, по сила на което остатъкът от облигационния заем ще се изпозлва за погасяне на стари задължения. На сесията на 28 февруари местните парламентаристи решиха с остатъчните средства, в размер на 586 502 лв. да се разплатят дължимите към пътно -строителни фирми пари по т.нар. "ромска програма".

При извършената проверка за законосъобразност е установено, че това решение е прието в противоречие с разпоредби от Закона за общинския дълг и от Административнопроцесуалния кодекс, съобщават от областната администрация. Решението  за изпозлването на остатъка е различно от това за проекта  „Социални и инфраструктурни инвестиции в община Шумен", за който бе изтеглен заема и по същество представлява подмяна на волята на местната общност.

Такива изменения на влезли в законна сила предходни решения на общинския съвет са незаконосъобразни и с оглед правната теория и трайната съдебна практика, се казва още в мотивите на зам.-областния управител.

По закон, върнатото решение трябва да бъде обсъдено отново на заседание на Общинския съвет в 14-дневен срок.