Втора жалба срещу процедурата по проекта за укрепване на свлачището към Дивдядово
Втора жалба срещу процедурата по проекта за укрепване на свлачището към Дивдядово / Дарик-Шумен, архив

Нова жалба срещу процедурата за избор на изпълнител по проекта за укрепване на свлачището по пътя към кв. „Дивдядово" е входирана в Комисията за защита на конкуренцията. Това стана ясно по време на редовния седмичен брифинг на община Шумен, по време на който зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков изнесе подробна информация по процедурите по някои от най-големите инфраструктурни проекти, които реализира местната администрация.

Проектът за укрепване на около 350 метра от бул. „Велики Преслав" - по пътя към „Дивдядово" е финансиран с 3 750 000 лв., отпуснати с решение на Министерски съвет от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Преди да стартират реалните дейности по укрепване на свлачището трябва да бъде избран изпълнител. Още в началото на процедурата една от шуменските фирми - Автомагистрали „Черно море" е обжалвала, но КЗК е отхвърлила претенциите.

На 27 юни фирмата пуска нова жалба с искане за спиране на процедурата, която по думите на инж. Йонков по същество не се различава от предходната. По думите на зам.-кметът общината изчаква КЗК до дни да се произнесе по същество по първата жалба, а местната администрация скоро ще даде аргументите си по втората жалба, която счита за неоснователна.

Втора жалба срещу процедурата по проекта за укрепване на свлачището към "Дивдядово"
netinfo

В жалбите си фирмата претендира за инженеринговото решение /методите/ за укрепване на свлачището. Йонков не поясни дали обжалването може значително да забави укрепването на пътя, но заяви ,че се по процедура на 28 юли ще бъдат отворени офертите на кандидатствалите фирми. Общо 13 фирми са закупили документация за кандидатстване по процедурата за избор на изпълнител.

Зам.-кметът разясни и подробности по проекта за обновяване на квартали на Шумен и междублокови пространства - „Реконструкция на междублокови паркови пространства и рехабилитация на междублокова улична мрежа и паркинги на град Шумен". Проектът предвижда да бъде реализиран в 5 лота. Дейностите ще включват цялостно преасфалтиране на бул. „Велики Преслав" в кв. „Дивдядово", както и ремонт на тротоарните настилки, и ново улично осветление по булеварда. В кв. „Тракия" ще бъда преасфалтирани вътрешни улици, обновяване на детски и спортни площадки. В кв. „Боян Българанов" се предвижда на улици - северно от ул. „Генерал Драгомиров", облагородяване на междублкови пространства, ремонтиране на детски и спортни площадки, обособяване на паркоместа и обновяване на зоните за отдих в квартала. Последният 5-ти лот предвижда ремонт на градинката южно от Базовото училище

8 оферти са постъпили в общината по процедурата за избор на изпълнител по проекта за реконструкция и оборудване на старческия дом в града. Прогнозната стойност на дейностите е почти 1 млн. лв. Срокът за приемане на оферти за изпълнители на дейностите изтича на 4 юли. След реализацията на този проект обаче в Дома все още няма да бъдат настанявани възрастни хора, защото той няма да бъде изграден на 100%. За да стане това факт, ще са нужни още 1 млн. лв.