Временният областен управител оспорва правомощия на временния кмет на Шумен
Временният областен управител оспорва правомощия на временния кмет на Шумен / снимка: Дарик-Шумен, архив

Временният областен управител Ралица Тодорова оспорва в съда като незаконосъобразно решението на шуменския общински съвет от септември за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на община Шумен и правомощията му, информират от пресцентъра на областната администрация. Оспорваната част е тази, с която са дадени правомощия на временния кмет на Шумен Митко Киров да назначава други лица на длъжността временно изпълняващ кмет на кметство.

Според точка 4 от решението общинският съвет е упълномощил Митко Киров да назначава други лица за временно изпълняващи длъжността кмет на кметство, ако някои от утвърдените се кандидатират на предстоящите избори. С този акт местния парламент е превишил законовите си правомощия и по този начин е предоставил на нелегитимен орган решаването на въпрос, който е от компетентността на съвета, а при определени случаи-на областния управител.   

Според законодателството избирането или назначаването на временно изпълняващ длъжността кмет на общината или на кметството е от изключителната компетентност на общинския съвет и това свое правомощие той не може да преотстъпва на други органи. В Закона за местното самоуправление и местната администрация законодателят е допуснал едно единствено изключение по отношение на това, в случай, че местния парламент не го реализира в определения законов срок, като изрично е посочил, органа който го осъществява - областен управител.

Съгласно нормата, ако временно изпълняващи длъжността "кмет на кметство" се кандидатират на предстоящите избори, следва общинският съвет да избере отново временно изпълняващи длъжността "кмет на кметство".  Ако той не стори това в определения законов срок, такова назначение е в правомощията единствено на областния управител.

С тези мотиви решението се оспорва в Административен съд-Шумен.