Вицепремиерът Калфин и кметът Красимир Костов разговаряха по социални проблеми
Вицепремиерът Калфин и кметът Красимир Костов разговаряха по социални проблеми / Община Шумен

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна днес с кмета на Шумен Красимир Костов. В срещата участваха още Румен Петков, зам.-председател на партия АБВ, и лидерът на местната структура Валентин Велев.

По време на протоколната среща Красимир Костов запозна министъра със социалните проекти, които Община Шумен реализира, обърна сериозно внимание на бъдещето на Дом „Калинка", в който има инвестирани над 8 млн. лв. Акцент в изложението на градоначалника бе съдбата на новата сграда на Дома за стари хора, за чието довършване и пребазиране на обитателите ще трябват още над 2 млн. лв. Костов очерта и проблема с безработните млади хора, които не търсят заетост.

Министър Калфин подчерта, че община Шумен е много активна в социалната сфера и заяви, че ще се търси решение за запълване капацитета на Дом „Калинка" и с други социални услуги. Той подчерта, че трябва да се намери начин младите безработни да се мотивират и активират, тъй като има достатъчно програми за професионално обучение и преквалификация.

Калфин заяви, че има нужда от още по-голяма прозрачност при реализацията на програмата за лични асистенти. Нужно е, когато кандидатите не отговарят на условията, да бъдат убедени в това и да не остават с впечатлението за задкулисни решения. Калфин напомни, че е отворена програма за обществените трапезарии, която сега дава възможност за целогодишно финансиране. Министърът обеща да се търси решение и за Кризисния център като делегирана от държавата социална дейност.

В края на срещата Румен Петков и Красимир Костов изразиха намеренията си за толерантна предизборна кампания. Костов подари на министър Калфин албум със снимки „Старият Шумен" и енциклопедията „Шумен".