Вероятно през април първа копка на пречиствателната станция в Търговище
Вероятно през април първа копка на пречиствателната станция в Търговище / netinfo
Днес в зала 28 на Община Търговище се състоя работна, регулярна среща във връзка със строежа на пречиствателна станция за отпадни води в града. Проектът се финансира по програма ИСПА. Общата му стойност е близо 16 млн. евро. 75% от средствата са от европейски фондове, 25% е участието на страната ни.

Присъстваха представители на италианско-българския консорциум “Униленд – Сиконко”, който осъществява проектирането на станцията; на датската фирма, избрана за надзорен съвет; представители на програма ИСПА и на Министерството на околната среда и водите, които финансират дейностите, както и домакините от Община Търговище.

Стана ясно, че 95% от цялостната техническа документация за изграждането на станцията е готова и до края на февруари този процес вероятно ще приключи. Според сегашните разчети, първата копка трябва да бъде направена в началото на април. Общината работи по своите отговорности, свързани с осъществяване на довеждащата инфраструктура до мястото. Създадено е и звено за управление на проекта с ръководител архитект Елена Колева.

Подобни регулярни срещи се провеждат всеки месец и ще продължат до приключването му.

Строителството на пречиствателната станция за отпадни води се очаква да завърши към края на 2009г.