Уволниха директорът на „Социално подпомагане в Шумен
Уволниха директорът на „Социално подпомагане в Шумен / Дарик-Шумен, архив

Директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане" в Шумен Драгомир Янков е уволнен. Заповедта за освобождаването му е била връчена вчера, съобщи за Дарик самия Янков.

Мотивите, които са посочени за уволнението са няколко. Един от тях е, че е издавал неправомерни решения и заповеди по жалби и сигнали на граждани. „Това не е вярно",  заяви Янков. Неспазване на чл. 95 ал. 1 от Семейния кодекс е друг мотив за уволнението. Той гласи, че в едномесечен срок от вписване на дете в регистъра, трябва да се определят за него подходящи осиновители. „Това също не е вярно, защото такъв случай няма", добави Янков. По думите му третият мотив е неспазване на чл. 35 ал. 3 от Наредбата за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване. „Във въпросната наредба, във въпросния член алинея три няма", коментира Драгомир Янков.

Той е категоричен, че ще оспорва уволнението, чрез Административния съд.

Янков обясни, че през месец април в Регионалната дирекция е имало проверка. „В протокола от нея пише, че няма неправомерни решения и заповеди, а в следващия момент като мотив за уволнението се посочва, че има такива", каза още уволненият директор.

По думите му, шуменската дирекция е една от най-добрите в България. „Това го показват самите резултати", добави Янков.

Със заповед от днес за временно изпълняващ длъжността до обявяване на конкурс е назначена Мартина Драгнева, която е главен експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане"-Шумен, съобщиха от пресцентъра на Агенция социално подпомагане.