Управителят на НЗОК посети Шумен
Управителят на НЗОК посети Шумен / netinfo

Проблемите пред здравните заведения в региона обсъдиха днес областният управител Димитър Александров и управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков. В работната среща в Областна администрация участваха още народният представител Ралица Тодорова, заместник областният управител Ивайло Илиев, директорът на РЗОК-Шумен д-р Йорданка Пенкова, директорът на МБАЛ-Шумен д-р Виктор Минчев и директорът на РЗИ-Шумен д-р Димитър Костов.

„Целта на моята обиколка е да се запозная с добрите практики по места, които трябва да се споделят и с останалите в системата, както и да се имат предвид при вземането на бъдещи решения в здравеопазването", коментира д-р Цеков. Той даде висока оценка на работата на директора на шуменската болница, която по неговите думи е пример за това как с добър мениджмънт средствата могат да се използват оптимално. Друг важен въпрос според управителя на НЗОК е осъществяването на контрол върху обема дейност в здравните заведения. „Важно е да разберем, че имаме ограничен ресурс. В една болница спешните случаи са приоритет, а плановата дейност е тази, която може да буферира бюджета", заяви д-р Цеков. Той съобщи още, че в момента експертите на касата работят по функционирането на електронното пациентско досие. С осигуряването на достъп до досието целта е гражданите да осъществяват контрол върху институциите. „Това е начин всеки да може да следи и да знае какви осигуровки е внесъл и какво е ползвал като здравна услуга в рамките на определен период", каза д-р Цеков. Той остана приятно изненадан от факта, че за разлика от други места в страната, в шуменската здравноосигурителна каса тази информация се пази на електронен носител, което ще улесни ползването на електронното досие за всеки пациент.

Относно съществуващите на територията на област Шумен общински болници бяха обсъдени варанти за тяхното по-ефективно функциониране с оглед осигуряване на по-качествени здравни услуги и обсужване на населението в тези региони. На днешната среща беше коментиран и проблемът със здравните осигуровки. Според д-р Пенкова под 20% са жителите на област Шумен, които не са здравноосигурени.

В рамките на визитата си в Шумен управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков посети МБАЛ-Шумен, Комплексен онкологичен център-Шумен и РЗОК.