Ученици сурвакаха областния управител за ромската нова година
Ученици сурвакаха областния управител за ромската нова година / netinfo

Ученици от шуменското СОУ „Трайко Симеонов" и доброволци от клуб „Младежта е толерантност" поздравиха областният управител Венцислав Венков по случай днешния празник - ромската нова година, Банго Васили. Губернаторът и екипът му бяха сурвакани от второкласници от школото, които наричаха, както на ромски, така и на български език. Венков изказа благодарности и поздрави всички с празника, като подари на децата торбички с лакомства.

Организатори на проявата са Младежкия клуб към Център Амалипе, Фондация „Искра" и КПОЦ-Шумен.

За пета поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" организира инициативи в училища, центрове за развитие на общността, местни клубове и младежки клубове в цялата страна. По този начин организацията мобилизира всички свои структури и съмишленици, за да представи пред цялото общество богатството на ромската култура, връзките между фолклора на роми и българи и общите надежди за една по-успешна година за всички.

Посрещането на Банго Васили, а чрез него и на Ромската Нова година е един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас, а празничната вечеря играе изключителна важна роля и е изпълнена с богата символика.