ОУ "Еньо Марковски"
ОУ "Еньо Марковски" / ОУ "Еньо Марковски"
65 проекта на ученици от 1-ви до 12-и клас от цялата страна бяха допуснати до участие в XI издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2018/2019 година.

Националният конкурс започна от 22 октомври 2018 г. и продължи до 10 май 2019 г. и протече в две фази. През първата (22 октомври – 15 декември 2018) участниците изготвиха и изпратиха в МЗ своите проекти в областта на здравословното хранене и физическата активност. През втората фаза на конкурса (25 декември 2018 – 10 май 2019) стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.

Всеки кандидат задължително трябваше да участва и в двете фази на конкурса.

На 24.06.2019 г. на официална церемония в сградата на БЧК бяха връчени купи, грамоти и спортни принадлежности на финалистите от  Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“ за 2018/2019 г. в три възрастови групи. На събитието присъстваха и представители от три учебни заведения от град Шумен, номинирани в три категории за забележително и оригинално изпълнение на проекта:

Първа възрастова група – НУ „Княз Борис I“  с проект на тема "Водата е здраве, здравето - щастие"  - р-л г-жа Снежана Николова – 1 място.

Втора възрастова група – VI ОУ „Еньо Марковски“ с проект на тема „Пътеводител на здравето“ -  р-ли г-жа Галина Табакова и г-жа Мариана Йорданова – директор на училището“ – 2 място  ;

Трета възрастова група – ЦСОП с проект на тема „Знам и мога“ - р-л Татяна Роева – 2 място.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., по инициатива на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК) и Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).