Ученици от седем държави гостуват на свои връстници в Търговище
Ученици от седем държави гостуват на свои връстници в Търговище / Борислав Курдов

18 учители и 24 ученици от 7 страни в Европа гостуват в Търговище. Те са тук по проект „Европейско формиране и споделяне" на програма „Коменски". Домакин е  I СОУ „Свети Седмочисленици" в Търговище.

Поводът партньорите в проекта от Гърция, Румъния, Италия, Естония, Литва, Унгария и Германия да гостуват на своите съученици от Търговище е четвъртата работна среща, чиято тема бе „Демокрацията като ценност". В учебното заведение бе организиран референдум, в които участниците гласуваха „за" или „против" границите между държавите.

Учениците дебатираха по темата и бяха изказани различни мнения и позиции преди да дадат своя вот. Участниците бяха разделени на два отбора с представители на всички страни. Споделяйки своите виждания за демокрацията и нейните ценности за всеки един от нас.

Част от програмата на учениците е посещението им във Велико Търново, където ще могат да се запознаят с културните и исторически ценности на старата ни столица. От Търговищкото училище имат амбицията да научат своите партньори до края на пребиваването им тук да  играят български хора и да ги запознаят с нашия фолклор.

Програмата „Коменски" дава възможност за повишаване на качеството на преподаването, засилване на европейските измерения в училищния живот, подпомагане на езиковото обучение и мобилността.