ОДМВР-Шумен
ОДМВР-Шумен / ОДМВР-Шумен
Винаги има алтернатива на шофирането в нетрезво състояние и винаги трябва да си поставяте колан, дори и при кратки пътувания – с тези думи започна обучението на ученици от училищата в Каолиново, Никола Козлево и село Браничево. То е част от образователната програма на РС- Нови пазар.

В залата на НЧ ”Просвета” в Каолиново бяха презентирани клипове на реални ситуации от пътя. Кадри от видео регистратори,  запечатали тежки пътни инциденти бяха ключови за осъзнаване на необходимостта от ползване на обезопасителни колани. Пред учениците полицейски служители от ОДМВР- Шумен  напомниха за пореден път, че никой не е застрахован от подобни ситуации на пътя. Искаме да ви предпазим, затова сме тук. Напомняме, че задължително зад волана на автомобила трябва да сядате само ако сте правоспособни. Никога не сядайте, ако сте употребили алкохол, апелираха полицаите. От Българската асоциация на пострадали при катастрофи обясниха на участниците в обучението, че поставянето на колан трае само  7 секунди и че по този начин пътниците и водачите инвестират в живота си.

ОДМВР-Шумен
ОДМВР-Шумен


Най- атрактивната част от обучението на учениците и бъдещите водачи на моторни превозно средства беше демонстрацията с “алко очила”. Тестваха ги ученици, които трябваше да преминат през три конуса след “употреба на алкохол с 1,7 промила”. Повечето от “водачите” се спъваха, блъскаха и излизаха от очертанията на пътя. След този тест бяха категорични, че няма да шофират ако са пили алкохол.

ОДМВР-Шумен
ОДМВР-Шумен


Най-малките участници в обучението бяха четвъртокласници от СУ” Цанко Бакалов Церковски”, участници в Детско полицейско управление. Показаха добри знания по пътна безопасност  и отговориха безпогрешно на въпросите на комисар Йордан Дундаков,  свързани с правилата за движение.