Търсят решение за водоснабдяването на вилна зона край Търговище
Търсят решение за водоснабдяването на вилна зона край Търговище / Борислав Курдов, архив

Собственици на вили в местността Кованлъка край Търговище поискаха съдействие от областния управител Емел Расимова заради недостига на вода през лятото. В приемната проблемът беше поставен от деветчленна делегация, която поиска нормализиране на водоснабдяването. За участие в обсъждането на проблема бяха поканени зам.-областният управител инж. Румен Такоров и управителят на „ВиК” Явор Миланов.

От водоснабдителното дружество уточниха, че заради намаления дебит на местния източник, захранващ вилната зона, има недостиг на вода по високите части. Явор Миланов заяви, че от „ВиК” са в процес на проверка на старо трасе, което снабдява Кованлъка с вода от язовир „Тича”. Отстраняват се аварии по водопровода и той ще бъде пуснат, за да се осигури вода на населението в зоната. Въпреки това, ще има режим на снабдяването. Той се налага заради използването на питейната течност за  поливане на градините, което пък води до недостиг в други имоти. От „ВиК” посочиха, че отчитат и сериозна разлика в количеството подавана течност и реално отчета от водомерите на имотите в Кованлъка. В същото време има и натрупани дългове от над 27 000 лв. за консумирана но не платена вода във вилната зона.

На срещата в приемната на областния управител се взе решение гражданите, внесли сигнала, да излъчат свои представители. Съвместно със служители на „ВиК” те ще правят проверки за неправомерно ползване на водата, както и за кражби по трасето.

По време на приемната на Емел Расимова граждани търсиха съдействие от областния управител за намиране на работа и по лични проблеми. Жител на антоновското село Поройно, в което живеят 25 човека, поиска да се намерят пари за ремонт на пътя и читалището.