Съдът частично потвърди постановление, уличаващо шефа на Здравната каса в Шумен в конфликт на интереси
Съдът частично потвърди постановление, уличаващо шефа на Здравната каса в Шумен в конфликт на интереси / Дарик-Шумен, архив

Шуменският районен съд е потвърдил наказателно постановление срещу началникът на Районната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Пенкова на Комисията з установяване на конфликт на интереси. Това става ясно от публикуваното вчера на сайта на съда решение.

Производството на районните магистрати е образувано след жалба на д-р Пенкова, която е оспорила наказателното постановление издадено от временния шеф на Комисията още през декември 2013 г. Д-р Пенкова мотивира жалбата си, посочвайки, че постановлението е издадено от лице, което няма право на това. Комисията уличава д-р Пенкова в конфликт на интереси, за това, че в качеството си на шеф на Здравната каса в Шумен е сключила договори с „Частна психиатрична клиника", собственост на свързани с нея лица - нейният баща и сестра й.

Съдът частично потвърди постановление уличаващо шефа на Здравната каса в Шумен в конфликт на интереси
netinfo

С решението си съдиите потвърждават наказателното постановление в частта му за две глоби в размер на по 5 000 и 7 000 лв. и за отнемане, в полза на държавата на 248 лв., представляващи възнаграждение за дните, през които са извършени деянията, квалифицирани като конфликт на интереси. Магистратите изменят постановлението в частта за конфискация на 201 327 лв. - представляващи общия размер на получените суми, във връзка с които е установен конфликт на интереси, намалявайки сумата 38 236 лв.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Шуменския административния съд.