Строителство и възстановяване поиска да застрои градинката срещу РУМ-а
Строителство и възстановяване поиска да застрои градинката срещу РУМ-а / netinfo
Инвестиционни намерения за строеж на сграда със смесена функция представиха днес от Държавно предприятие „Строителство и възстановяване”. Теренът, на който ще се изгражда бъдещата сграда, се намира в зелената площ между ул. „Велики Преслав” и ул.”Съединение” - срещу бившия РУМ. Според представения проект в сградата ще има жилища, офиси и магазини. Под земята ще бъде обособен и паркинг на два етажа с над 150 паркоместа. Проектът за извършване на строителство в района бе представен днес от архитект Никола Няголов и архитект Валери Колев. На представянето присъстваха кметът на община Шумен Красимир Костов и неговите заместици Митко Киров и инж. Иван Йонков, както и граждани.

Живущите в района, където Държавно предприятие „Строителство и възстановяване” има намерение да строи, се обявиха категорично против бъдещото строителство. Според тях по този начин ще бъде унищожена зелената площ в района. „От името на хората, които живеят в този район аз мога да говоря само за загубите от този проект”- заяви Цветелина Чакърова, която живее в района. Тя заедно с адвокат Светла Даулова изразиха претенциите от името на всички живущи там, че при осъществване на това строителство ще бъдат засенчени съществуващите блокове.

Арх. Колев от своя страна увери, че след бъдещото строителство голяма част от зелената площ в района ще бъде запазена.

Още през 2006 г. от Държавното предприятие „ Строителство и възстановяване” бе заявено намерение за инвестция на този терен. След обсъждане, предходния общински съвет отказа да даде съгласието си за промяна в Подробния устройствен план. Според адвокатът на инвеститора Генчо Гатев има достатъчно правни основания за това, че теренът е собственост на Държавното предприятие „Строителство и възстановяване” и според него промяната на Подробния устройствен план не трябва да се извършва с решение на местния парламент , а по общия ред, чрез архитектурен съвет и заповед на кмета.

На срещата днес кметът Красимир Костов подчерта, че според него е необходимо решение на общинския съвет за реализацията на инвестиционното намерение. "С това публично представяне на инвестиционното намерение ние искахме да потърсим обединение на интересите както на инвеститора, така и на обществеността” - допълни Костов.