Стокообменът между България и Израел възлиза на 150 млн. долара годишно
Стокообменът между България и Израел възлиза на 150 млн. долара годишно / netinfo
Ще опитаме да направим възможното, за да поставим Шумен на картата на Израел в няколко области – икономика, култура и селско стопанство, с помощта на кмета на Шумен г-н Красимир Костов. Това каза по време на първото си официално посещение в Шумен посланикът на Израел у нас Н. Пр. Ноах Гал Гендлер. "Разбрах от градоначалника, че първата израелска компания вече е дошла в Шумен, но ще опитаме да привлечем и други компании в най-близко бъдещ" - подчерта той. Негово превъзходителство подчерта, че по отношение на Шумен вниманието на Израел ще бъде насочено най-вече към строителството, земеделието и високите технологии .

"Надявам се, че срещата ни ще е началото на активна помощ, за това да завишим интереса на израелските инвеститори към Шумен" - каза кметът на общината Красимир Костов. По думите му, една от вероятните възможности за сътрудничество с Израел е в сферата на туризма. "Ще се радвам проекта за Плаза център, който трябва да завърши следващата година и е в размер на 38 млн. евро, да бъде открит и в присъствието на Негово Превъзходителство. Ще направим необходимото да развием интереса на Израел към нашата община" – обясни Костов.

Посланикът допълни, че израелските инвестиции у нас се равняват на над 1 млрд. долара. Той обясни, че много от израелските компании - инвеститори са регистрирани в различни държави по света. „Познаваме хората и източниците на средства, затова лесно може да ги изчислим” – обясни Ноах Гaл Гендлер. Той каза още, че понякога израелските бизнесмени, които развиват бизнеса си в България, трудно намират квалифицирани работници. "Това обаче не е проблем само във вашата страна, но и в Израел, и в много други държави" –съобщи той и допълни, че годишният стокообмен между двете страни възлиза на около 150 млн. долара.

Репортаж по темата може да чуете в прикачения звуков файл.