Спешните звена влошават финансовото състояние на здравеопaзването
Спешните звена влошават финансовото състояние на здравеопaзването / netinfo

Хроничното недофинансиране на дейностите по клинични пътеки и включването на доплънителни дейности, като спешната помощ, влошава финансовото състояние на българското здравеопзаване. Това каза малко по-рано днес председателят на Районната лекарска колегия д-р Петко Загорчев. Резултат от това е прогресивно снижение на работните заплати в сектора – с около 25% за 2006 г.

По думите му, с това се затруднява възможността за подмяна на медицинската апаратура и се създават предпоставки за влошаване качеството на медицинското обслужване. Според него, причина за нарастващата криза, заплащваща системата със срив, е опитът чрез нарушеното договорно начало и недостатъчен финансов ресурс от клиничните пътеки да се финансират Спешната помощ и Интензивното лечение.

За решаване на проблемите в обслужването на спешните звена / спешна помощ и интензивно лечение в ОАРИЛ/ се препоръчва Министерството на здарвеопазването да изпълни препоръката на Парламентарната комисия по здравеопазване от месец ноември 2006г. Според нея МЗ трябва да осигури финансиране за всеки нехоспитализиран пациент, лекуван в Спешно отделение и всеки хоспитализиран в ОАРИЛ.

Разчети на база финансов разход за 2005 и 2006 г., които д-р Загорчев цитира, показват, че финансирането за тези потоци спешни случаи трябва да е 40 лв. за всеки болен, преминал в Спешно отделение и 400 лв. за болен, лекуван в ОАРИЛ. Средствата ще гарантират дейността по лечението на пациентите, съгласно изисквнията на медицинските стандарти.

Лекарската колегия в Шумен счита, че решението на проблема може да дойде с намесата на институции, имащи право на законодателни инициативи, такива, които имат възможност да въздействат върху управлението на държавата. Председателят на лекарската колегия в Шумен допълни, че той и колегите му подкрепят протестите на медиците от "Пирогов".

Идеите си за финансиране на спешните звена в здравеопазването д-р Загорчев представи по време на съвместна пресконференция с представители на местната структура на “Гергьовден”. От там заявиха, че чрез народните си представители в София ще опитат да организират необходимите експертни форуми, за да бъдат коментирани конкретните предложения. От "Гергьовден" - Шумен казаха още, че застават зад решението на лекарите от края на май, по отношение на призива за навременно започване на преговорите за Национален рамков договор - 2008 г.