Архив
Архив / netinfo
След сигнал в РИОСВ – Шумен  за замърсяване на река Провадийска в района на предприятие за производство на рафинирано слънчогледово олио „Крис ойл 97“ ЕООД – Каспичан  се извърши съвместна проверка с  БДЧР – Варна и РЛ към ИАОС в Шумен.

Установено е че по повърхността на реката, след точката на заустване на отпадъчни води от предприятието, се забелязват кафеникави петна на разстояние около 400 метра. Не е констатирана мъртва риба в река Провадийска.

Взети са водни проби от отпадъчни води на „Крис ойл 97“ ЕООД в точката за мониторинг, при заустване и в два пункта от повърхностни води на около 150 метра преди и след заустването.

От контролираните показатели на място са отчетени в норма. Незабавната проверка установи, че отпадъчните води от предприятието видимо нямат специфично замърсяване.

От РИОСВ – Шумен са дадени предписания за цялостно почистване на всички пречиствателни съоръжения за отпадъчни води на „Крис ойл 97“ ЕООД и за недопускане на замърсяване с отпадъчни води на река Провадийска.
Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на всички анализи, когато ще бъдат огласени.