Скандални твърдения на свидетел по делото Борилски
Скандални твърдения на свидетел по делото Борилски / netinfo

Шуменският окръжен съд отложи за 29 октомври делото за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж. Подсъдими по него са Георги Желязков и Стоян Стоичков. Те бяха посочени като извършители на престъплението от френското следствие, а по-късно и от Националната следствена служба.

Любопитен бе днешния разпит на бащата на Георги Желязков – Борислав Желязков, който е бивш зам.-шеф на Варненското следствие, а в момента е адвокат. Точно заради него делото се гледа в Шумен, а не във Варна, от където са подсъдимите. Заради познанствата на Желязков с местните магистарти, те си направиха отвод. Днес той заяви, че не вярва в обективното разследване на престъплението и че две следователки от Националната следствена служба са заплашвали свидетели и са ги карали да дават показания срещу сина му.  За това и Борислав Желязков е настоял сина му и другия подсъдим да дадат обяснения само пред съда, но не и пред следователите. Бащата каза, че е разбрал за случилото се чак след като на двамата са повдигнати обвинения и след като те са били разпитани в качеството им на обвиняеми.

Разпитът на другия родител – Александър Стоичков - бе доста кратък и не осообно интересен. Той потвърди версията на сина си и на Борислав Желязков. Те твърдят, че Борилски е бил убит от двама французи, а Георги и Стоян само са били свидетели на престъплението и дори са се опитали да помогнат на Мартин Борилски.

По искане на 4-та адвокати на подсъдимите за следващото заседание ще бъде изготвена тройна съдебно-медицинска експертиза. Тя трябва да отговори на следните въпроси: смъртоносни ли са нараняванията по лицето и ръцете на Мартин, какъв е периода, през който са нанасяни нараняванията, колко време е необходимо за причиняването им и най-важното – в колко часа е настъпила смъртта на Мартин Борилски? Интересно е, че според съдебните лекари той е убит на 17 юли. Открит е на 20 юли, но в стомаха му е имало прясна храна, която все още не е била смляна, което означава, че се е хранил същия ден, в който е убит. Ако това е станало на 17-ти храната вече би трябвало да е преработена. Въпросите, които трялбва да изясни тази експертиза са много, защото Георги и Стоян са били глобени на 18-ти, тъй като са пътували без билети във френски влак и, следователно, на 20-ти вече не са били в Париж.

Тялото на българския студент в Сорбоната бе открито от френски пожарникари през 2000 година в квартирата му на ул. “Льо Курб”. Трупът е бил завързан с пуловер, а черепът - счупен с гира. По тялото е имало над 90 прободни рани.

Ако бъдат признати за виновни, двамата обвиняеми може да получат присъди от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор.