Швейцарец избра да е “циви” в Търговище
Швейцарец избра да е “циви” в Търговище / netinfo
Швейцарец избра да е “циви” в Търговище
19672
Швейцарец избра да е “циви” в Търговище
  • Швейцарец избра да е “циви” в Търговище

Мартин Цолер е младеж на почти 22 години, компютърен специалист, завършил университета в Цюрих. Роден е и е живял винаги в Швейцария, но в момента е "циви" в България и по-точно в Търговище.  Всичко това се случва заради спортното ориентиране, неправителствената организация "Вариант 5" - Швейцария, нейният председател Марк Летау и търговищкия спортен клуб "Вариант 5".

В Швейцария "циви" е този, който отслужва цивилна служба вместо военна. Държавата позволява със закон от октомври 1996г. военната служба да се замества с алтернативна цивилна - в болници, детски сиропиталища или други социални институции. Но...цивилната служба е по-дълга с 50% повече от обикновената. В началото младежите дори са държали "изпит върху съвестта си", за да докажат, че имат сериозна причина да се откажат от военна служба. По-късно той е отменен.

Редки са случаите, в които "цивилистите" служат в чужбина, а в България е само един - Мартин Цолер. За него швейцарските власти са направили изключение. До края на август той ще работи в Търговище в подкрепа на българския младежки спорт и по-специално на спортното ориентиране. Той ще води образователни курсове, ще помага при използването на компютърни програми и системи в ориентирането, ще предлага стандартизирани интернет решения за българските клубове.

На практика във "Вариант 5" - Търговище Мартин работи за насърчаване развитието на спорта и за създаване на връзки между младите спортисти в България и други страни. Видяхме как се случва това по време на организирането на състезанията за Купа "Великден". Мартин следеше електронната система, отчитаща точките, направи сайт, който даде лесна възможност на състезатели по спортно ориентиране от страната и чужбина да се запознаят и да се регистрират за участие по интернет.

По време на престоя си тук той, заедно с "Вариант 5" - Търговище предвижда организирането на спортни занимания и курсове за деца. Идеята е те да бъдат с интеграционна цел и да включват различни видове спорт. Подобни вече имаше в с. Давидово, в училището за деца със забавено интелектуално развитие.

В прикачения файл чуйте още от Мартин, Петранка Ангелова и Марк Летау: