Шуменски военни организират Ден на отворените врати за празника на Сухопътните войски
Шуменски военни организират Ден на отворените врати за празника на Сухопътните войски / снимка: Дарик-Шумен, архив

Шуменските военни формирования 34200 и 54060 организират Ден на отворените врати във връзка с празника на Сухопътните войски - 19 ноември. В четвъртък в деня на празника желаещите да се запознаят с естеството на работата на войниците ще могат да сторят това за времето от 10:00 до 12:30 ч. на малкия плац във Военното училище в Шумен. Целта на инициативата е да се популяризира армията и професията на военен.

Вратите ще бъдат отворени за деца, ученици, граждани и гости. За тях ще се организира показ на образци стрелково оръжие и демонстрация на полево имущество и снаряжение. Гостите ще могат да разгледат и музейната експозиция в музея на Шуменския гарнизон.

Най-многочисленият вид въоръжени сили на Българската армия са Сухопътните войски. Като основен вид въоръжени сили те имат богата история и традиции.

На 19 ноември преди 130 години в сраженията при Сливнишката позиция, в хода на Сръбско - българската война е защитено Съединението на България и правото на българите да живеят свободно и достойно, за това и дата се отбелязва като празник на Сухопътните войски.