Шуменската кандидатура за занаята „Колани, тъкани на кори“ сред шедьоврите на нематериалното културно наследство
Шуменската кандидатура за занаята „Колани, тъкани на кори“ сред шедьоврите на нематериалното културно наследство / netinfo

Шуменската кандидатура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища - България 2014" е сред новите пет елемента, които ще бъдат вписани в Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство. Това е занаятът „Колани, тъкани на кори", представен от народно читалище „Пробуда 1958"- Шумен с индивидуален носител на занаята Софка Димитрова, майстор-тъкач и дългогодишен член на читалището.

Резултатите от тазгодишната селекция за попълване на системата са били обявени на официална церемония в Министерството на културата, провела се през изминалата седмица в присъствието на министъра на култура Петър Стоянович.

Секретарят на народно читалище „Пробуда-1958″ Златина Петрова, която днес се срещна с областния управител Венцислав Венков, разказа, че за постижението културният институт е бил удостоен със специална грамота на Министерството на културата, както и с голямото отличие на Министерството на културата „Златен век" - печат на Цар Симеон Велики.

В Националната представителна листа на нематериалното културно наследство вече са включени общо 20 елемента, като по 5 кандидатури са вписвани в кампаниите на регионално и национално ниво и през 2008, 2010 и 2012 г.

Първите носители на занаята „Колани, тъкани на кори" ще бъдат членовете на групата за народни танци „Магията на фолклора" към народно читалище „Пробуда 1958" с ръководител Светла Касабова. При участието си на завършилия вчера в град Бяла Шести национален събор на читалищата групата е била удостоена със златен медал.