Шуменци с писмо към областния управител и шест искания за проблема с качеството на водата
Шуменци с писмо към областния управител и шест искания за проблема с качеството на водата / netinfo

Шест искания, във връзка с проблема с мътната вода, отправиха неправителствени организации от града към областния управител на Шумен, под формата на отворено писмо. До това се стигна след проведената дискусия в местния парламент миналата седмица и последвалите ден по-късно разговори при губернатора Донка Иванова.

В писмото шуменци настояват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да редуцира цената на доставяната вода в Шумен, съобразно нейното качество от 2010 г. до изграждането на пречиствателна станция за питейни води.

Второто искане е държавният регулатор да задължи ВиК-Шумен да сключи с клиентите си индивидуални договори с ясни задължения и отговорности и на двете страни.

Друго искане е мажоритарният собственик на ВиК-Шумен - Министерство на регионалното развитие и благоустройството да задължи дружеството спре съдебните дирения към клиентите си, отказали да плащат сметки за некачествена вода.

Гражданите искат още да бъде иницииран обществен дебат по проблема с мътната вода, на който да бъдат поканени и независими експерти.

Петото искане е за ясен договор, в който собствениците на ВиК да посочат ясни срокове, до които проблема с мътната вода ще бъде разрешен.
В последното си искане, представителите на неправителствените организации настояват да бъде извършена проверка на ВиК и всички виновници за извършени нарушения да бъдат наказани.

Отвореното писмо завършва с обръщение към Донка Иванова - „Ние гражданите на Шумен искаме да изпълните задълженията си, като представител на Държавата в област Шумен и да ни защитите от една монополна структура, която нанася вреди на своите потребители и нехае за нашите проблеми".