Шумен стана дом на поезията с паметника на Иван Пейчев
Шумен стана дом на поезията с паметника на Иван Пейчев / dariknews.bg

Паметника на бележития шуменски поет Иван Пейчев бе официално открит днес. Монументът на автора на "Адаптация" бе издигнат във връзка със 100-годишнината от неговото рождение.

Тържественото слово бе прочетено от литературоведа Иван Карадочев.

Издигнахме паметник на този, който дръзна да превърне живота си в поетично видение, да преодолее гравитацията на малкото съществуване, превръщайки поезията в религия. С този паметник Шумен окончателно стана дом не само на Иван Пейчев, а на българската поезия, каза Иван Карадочев.

Шумен стана дом на поезията с паметника на Иван Пейчев
netinfo

Официално покривалото от паметника свалиха кметът на Шумен Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Стефан Беджев.

Пред монумента бяха поднесени венци и цветя от различни институции, почитатели на поезията и граждани.

Барелефът е изработен от стомана и бронз и е монтиран в парковата част пред библиотеката. Той е единственият паметник на Иван Пейчев в страната, избран след проведен конкурс и е дело на арх. Валери Колев и художника Валерий Желязков.

Честваме 100-годишнината на автора на "Адаптация"

Честванията на 100-годишнината на Иван Пейчев започнаха преди дни с представяне в София и Шумен на двутомник с поези и критика за автора.

Първият том "Лирика" съдържа 237 избрани стихотворения на Иван Пейчев. Във втория том "Психография и критика" са публикувани нови изследвания върху творчеството на поета, специално посветени на 100-годишнината от рождението на поета.

Автори на литературните анализи са проф. Добрин Добрев в съавторство с Илина Начева, проф. Дечка Чавдарова, проф. Веселин Панайотов, проф. Сава Сивриев, доц. Пламен Шуликов и доц. Пламeн Панайотов.

Шумен стана дом на поезията с паметника на Иван Пейчев
netinfo

В Регионалната библиотека се провежда Националната конференция "Непосилната лекота на свободата. 100 години от рождението на Иван Пейчев", в която участват учени и изследователи на неговото творчеството от цялата страна.