Шумен се включва в Нощта на театрите
Шумен се включва в Нощта на театрите / netinfo

ДКТ „Васил Друмев" в Шумен ще стане част от Нощта на театрите за втора поредна година. Инициативата е вдъхновена от Европейската нощ на театрите.

Тази година тя ще се проведе на 21 ноември и ще обхване 18 български града, които са подготвили разнообразни прояви, включващи спектакли, изложби, пърформанси, програми, носещи духа и идеята на международното събитие, обединяващи в една единствена вечер театралната територия на множество европейски страни.

Нощ на театрите 2015 ще премине под мотото „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори".

Посланици на събитието тази година са актьорите Владимир Пенев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Калин Врачански, Снежина Петрова, Теодора Духовникова, Силвия Петкова, Ана Пападопулу, Лилия Гелева, Александра Василева, Луиза Григорова и балерината Боряна Петрова.

В Шумен Нощта на театрите ще започне в 17:00 часа в зала „Патиланчо" с най-новото детско заглавие в афиша на театъра "Самохвалко" с автор и режисьор Бианка Бенковска, а по-късно вечерта от 19:00 ч. на голяма сцена ще бъде представен спектакълът "Старопланински легенди" по разказите на Йордан Йовков - "Божура", "Най-вярната стража" и "Шибил" по драматизация и постановка на Надя Асенова.

Като комплимент към публиката и идеята на тази специална нощ на театрите цената на билетите за детския спектакъл "Самохвалко" е 2.00 лв, а за представлението на "Старопланински легенди" цената ще бъде с 50% намаление.

Зад идеята Нощ на театрите стои Елеонора Роси от Франция. Пилотното издание на проекта се случва през 2008 г. в Хърватска. Инициатор е Детският театър в Дубрава (Children's Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът още с първото си издание събира хиляди почитатели и няма как да не стане по-мащабен и международен през следващите години. В Хърватска се превръща в национално събитие, в което участват всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, Белгия, Чехия и за трети път тази година и България.

Разкрита е предварителна продажба на билети на касата на театъра.

Билетна каса: тел. 054/ 87 22 43

Работно време на билетна каса:
11.00-14.00 ч.
15.00-19.00 ч.