Ателието към момента шие само маски.
Ателието към момента шие само маски. / dariknews.bg
Дефицитът на предпазни маски по аптеките отвори нов вид работа на шивашко ателие в Шумен. Клиенти поръчват предпазни средства, които могат да се ползват повече от веднъж. Работата по маските обаче забавя поръчките на шивашките ателиета.

В ателието на Деница Панайотова има десетки клиенти всеки ден, въпреки коронавируса.

За нас си ушихме да слагаме предпазни маски и, когатo клиентите видяха и хората по улицата, питаха дали може да им ушием, разказва Деница. Така започнали, а поръчките се увеличавали. 

Ателието към момента шие само маски.
dariknews.bg


Работата на ателието с другите дрехи започва да изостава, а заради скъпите материали – печалбата от маските е символична. Самото ръчно производство пък отнема много време, което допълнително оскъпява процеса. 

Правим го по-скоро за успокоение на хората. Не е рентабилно никак. Като купиш материала, като сложиш времето, почти нищо не се печели, казва Деница. 

Ателието към момента шие само маски.
dariknews.bg


Нейното ателие е малко и поръчва малко количество плат, което е по-скъпо. А в момента работят с материалите, които имат.

Самите маски са от памучен плат и може да се ползват многократно. След пране – трябва да се изгладят, за да се дезинфекцират, обясниха шивачките.

Ателието към момента шие само маски.
dariknews.bg