/ Борислав Курдов
Деца записаха аудиокнига
101512
Деца записаха аудиокнига
  • Деца записаха аудиокнига
Шестокласници от Първо СУ „Св. Сесмочисленици” в Търговище записаха аудиокнига. Записът ще бъде предоставен безвъзмездно, в помощ на незрящи деца и възрастни.
Идеята възникна спонтанно, подсказана ни от книжарите от „Хеликон”, разказа преподавателят Анета Милева.

„С тяхно съдействие избрахме и записахме „Пет приказки” на Валери Петров”, каза още тя. В записите се включват Асен Чакъров, Елис Алиева, Мервин Ъшък и Ивайла Александрова.  

Деца записаха аудиокнига
Борислав Курдов

 „Това е поредната ни инициатива, която стимулира четенето на  художествени произведения. Децата се учат да импровизират и да се изразяват по-лесно пред аудитория. И не на последно място - да бъдат толерантни към различието на другите, да се учат на взаимопомощ и приятелство“, разказа преподавателят на децата Анета Милева.

„Валери Петров трябва да се изучава в училище. Защото тези приказки са не само забавни, но и дават много, много поуки”, каза пред Дарик 12-годишния Асен Чакъров. Неговата теза подкрепи и Мервин Ъшък, като каза, че книгата толкова й харесала, че тя се почуствала все едно сама тя е главния герой.

Деца записаха аудиокнига
Борислав Курдов

Преодолял сценичната треска от четенето на глас пред други хора, Асен вече е радиоводещ, благодарение на книгите. „Аз успях да видя оттатък през прозореца, който ми отвориха книгите.

Сега вече говоря свободно пред другите и пред аудиторията на местно радио за кино, за култура, за книгите, които съм прочел”, споделя той. Предстои аудио книгата  да бъде безвъзмездно предоставена на Съюза на слепите, на библиотеки, читалища и други организации, занимаващи се с обучителни дейности на деца с увреждания.

„Подари ми история” е доброволческа инициатива за осъществяване на записи на художествени произведения, които да бъдат достъпни за хора с увредено зрение. По този начин те могат да се докоснат до различни творби, без да използват програми за автоматично четене на текстове.

Вече са събрани над 500 записа, които ще могат да се слушат през специално създаден сайт.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.