Село, в което почти няма престъпност. Така определят свoето родно място жителите на Златна нива. За спокойствието се грижат двама полицаи, които реагират по всяко време на денонощието. Координатор пък е младият селски кмет.

Полицейските инспектори Цветелин Цанков и Петър Христов са законът в Златна нива, където живеят близо 700 души. Голяма част от младите са на гурбет, а други работят в съседните градове. Селските къщи пък са дом на много самотноживеещи възрастни хора.

Най-често униформените се отзовават на свади, а кражби почти няма. Въпреки това – хората ги търсят, щом имат проблем.

„Когато започнах като младши полицейски инспектор, на всички възрастни хора съм раздал визитки, като могат да ми позвънят по всяко време на денонощието. Както са ми и звънели – за скандали, битовизми и изчезнали животни“, обяснява Петър Христов.

Полицаите познават всички от селото.
dariknews.bg


Неговият колега Цветелин Цанков допълва, че има случаи, належащи, когато трябва да се дойде и в извънработно време, и в почивните дни – събота и неделя.

Хората искат да им се обърне внимание, да им се окаже съдействие и трябва на момента да се окаже това съдействие, казва той. 

Освен като сили на реда, полицаите са и като психолози в селото.

„Хората са благодарни, особено възрастните, когато го повикаш, проведеш един разговор с него. Понеже е самотно живееща възрастна жена в края на селото и е спрял полицаят да й обърне внимание – така тя вижда, че не е пренебрегната, че не е изоставена“, казва Петър Христов.

„Идват хората, споделят ни, когато имат някакви проблеми и винаги сме гледали и сме се старали с каквото можем да им обърнем внимание и да им помогнем“, обяснява Цветелин Цанков.

Полицаите познават всички от селото.
dariknews.bg

Хората от Златна нива пък също помагат за реда в селото. Така се решила мистерията с изчезнало преди време магаре.

Освен при битови престъпления работата на полицаите ги отвежда при най-малките жители на село Златна нива - децата от детската градина. 

Винаги в седмицата по един път идват в детската градина, където разговарят с таях за правилата за поведение на обществени места, за движението по пътищата много често си говорим и правим практически ситуации с тях, обяснява Румяна Димитрова, която е директор на ДГ „Червената шапчица“.

Полицаите познават всички от селото.
dariknews.bg

Заради добрата работа пък кметът на селото Румен Чавдаров изпратил благодарствено писмо до Областната дирекция на МВР в Шумен. Поводът – открито изчезнало момче.

„Ходихме - негови роднини, аз с коли из селото, край селото, изоставени къщи, т.н. Не можахме да го намерим – решихме да се обадим на полицаите. Дойдоха, извикаха и други свои колеги и го намериха в рамките на 1-2 часа“, разказва случката кметът.

Полицаите познават всички от селото.
dariknews.bg

В селото обаче се работи и превантивно. Освен, че полицаите често разясняват за телефонните измами и схемите за кражби, хората от Златна нива са инструктирани да звънят или на полицаите, или на кмета, ако забележат съмнителни лица.

„Винаги се обаждат. Последно имах един случаи – хора, които предлагат такива услуги – строителни, ремонти, покриви и т.н. Обадиха ми се, набързо отидох, намерих ги хората в селото, лепят бележки, ходят по стари хора и им казах: Вижте какво, взимайте си бележките и багажа, докато не съм извикал полиция и веднага се изнесоха“, обяснява кметът Румен Чавдаров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.