Сдружението на омбудсманите с декларация за състоянието на общинското здравеопазване
Сдружението на омбудсманите с декларация за състоянието на общинското здравеопазване / www.sxc.hu

Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България излезе днес с декларация за състоянието и проблемите в общинското здравеопазване. Тя е в резултат на провелата се в Шумен национална среща на омбудсманите на 8 и 9 ноември.

В документа се изразява безпокойство от тревожните тенденции, довели до влошаване на състоянието на общинските здравни заведения. Констатира се завишаване броя на жалбите на гражданите срещу качеството на здравната помощ, както и че се създават условия за нарушаването на принципи и права, произтичащи от Конституцията на Република България.

Според Националното сдружение на местните обществени посредници напрежението в общинското здравеопазване се дължи на липсата на яснота относно политиката на Министерството на здравеопазване за мястото на общинските лечебни заведения в националната карта на болничното здравеопазване в България. Обществените посредници в страната настояват за възстановяване на диалога между Министерството на здравеопазването, Националната здравна каса и Националното сдружение на общините в Република България и изясняване на политиката по отношение на общинското здравеопазване.

Декларацията ще бъде изпратена до министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, директора на НЗОК д-р Пламен Цеков и Националното сдружение на общините в Република България