Само шест души потърсиха консултация в приемната на КРС в Шумен
Само шест души потърсиха консултация в приемната на КРС в Шумен / netinfo

Шестима души са потърсили консултация по време на откритата приемна на Комисията за регулиране на съобщенията, която се проведе днес в Шумен. Част от поставените проблема са били решени още в процеса на разговорите със специалистите от комисията, съобщи пред журналисти председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Той посъветва всички граждани внимателно да четат договорите, които подписват и договорните условия в тях. Другият отправен съвет, касае подписването на по-краткосрочни договори, тъй като при намаляване на цените, клиенти обвързали се с двугодишен договор например не могат да се възползват от по-ниските цени на услугите.

Един от гражданите, потърсил консултация днес се жалвал от получаване на т.нар. „нежелани" SMS-и, обясни още Божков. Първоначално получил съобщение с текст „Виж", отваряйки линка клиентът прочел стихотворение и така всеки ден продължение на месец точно в 16:00 часа той получавал SMS-и със стихове. При излизане на месечната му сметка обаче се оказало, че за въпросните съобщения се заплаща и така сметката му набъбнала с 32,40 лв.

„Вече има санкционирани мобилни оператори за подобни нарушения", коментира Божков и допълни, че глобата е от 500 до 5 000 лв. По думите му това е подвеждащо и хората трябва да имат информация кой е доставчикът на услугата, която се предлага, колко струва тя и да имат опция с "да" да потвърдят, че са съгласни да я ползват.

Тенденцията е жалбите в комисията да намаляват, стана ясно от думите на Веселин Божков. През 2011-та в комисията са постъпили 4750 жалби, през 2012-та 5302, а от началото на тази година до сега - 1470. 17 млн.-лв. пък е размерът на глобите, наложени от комисията през миналата година.

"Всички дела, заведени в Шумен са потвърдени, което е комплимент към правораздавателната система тук", заяви още Божков.