С две до пет паралелки годишно намаляват учениците в Търговищко
С две до пет паралелки годишно намаляват учениците в Търговищко / Борислав Курдов
С две до пет паралелки годишно намаляват учениците в Търговищко
81741
С две до пет паралелки годишно намаляват учениците в Търговищко
  • С две до пет паралелки годишно намаляват учениците в Търговищко

С две до пет паралелки годишно намалява броят на учениците в Търговищка област всяка година. Това отчете в първия учебен ден началникът на Регионалния инспекторат по образованието Дарина Димитрова. 11 824 ученици прекрачиха прага на училищата в Търговищка област, като 1 010 от тях са първокласници.

Заради задължителното включване в образователната система на всички деца и младежи на възраст от 5 до 16 години, в Търговищко има 916 петгодишни деца и 1 072 шестгодишни, които са записани в групи на детски градини и училища за занятия по задължителната предучилищна подготовка.

Като основен приоритет за работа през новата учебна година, Дарина Димитрова постави изкореняването на порочната практика за поддържане на фиктивни ученици, което всъщност е основна задача за работещите в сферата на образованието в цялата страна. По нейни думи, през миналата учебна година са извършени 12 изненадващи проверки, освен планираните през годината. Нарушения са установени в три училища в областта, в които по документи фигурират, а в действителност не се обучават общо 10 ученици. „Наличието на тези фиктивни ученици, си обясняваме с целта на директорите на училищата да запазят паралелки и работни места, а не толкова да усвояват средства” – коментира Димитрова. Тези проверки са били извършвани съвместно с експерти от регионалната дирекция „Социално подпомагане” и Областната администрация в Търговище.

През започващата учебната година ще приключат някои от проектите, по които се работи в училищата, но ще стартират и нови. Освен това ще продължат проектите за валидирането на знания и умения, както и за дуалното обучение.

Въпреки неуредиците в образователната система, началникът на РИО в Търговище увери, че учебният процес в региона започва  без проблеми. Вече са приключили всички текущи и по-големи ремонти по сградите на учебните заведения.