Ревизират проекта за рехабилитация на централната градска част
Ревизират проекта за рехабилитация на централната градска част / netinfo

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще ревизира 19 проекта, спечелени от общини по Оперативна програма „Регионално развитие" по схемата „Подкрепа за подобряване на градската среда", става ясно от сайта на министерството. Сред тях е и този на община Шумен за подобряване на градската среда. Той включва рехабилитация на ул. "Христо Ботев", централната пешеходна зона и Градската градина" и е на стойност близо 7 876 000 лв.

Вчера министър Росен Плевнелиев  е провел среща с кметовете на 19-те общини, на която е станало ясно, че след направен анализ на проектните предложения е установено, че формираните в края на 2008 г. цени в проектите са завишени спрямо реалните пазарни цени в строителния сектор в момента. Поради тази причина и в условията на криза ще се извърши оценка на икономическата ефективност на проектите скрининг на заложените цени в количествено-стойностните сметки на одобрените проектни предложения като ценообразуване с оглед съблюдаване изискванията за добро финансово управление.

По време на срещата е одобрен график, според който от 7 септември, в продължение на две седмици, одобрените проекти ще бъдат прегледани и ревизирани в частта, касаеща количествено-стойностните сметки.

Схемата е на обща стойност 244 млн. лв. и е публикувана на 20 август 2008 г. със срок за подаване на проектни предложения 5 януари 2009 г. От подадените от 82 общини проектни предложения са одобрени 19 на обща стойност 163 млн. лв. Те ще се изпълняват в Белослав, Благоевград, Бургас, Велинград, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Кърджали, Ловеч, Лом, Нова Загора, Пазарджик, Петрич, Пловдив, Попово, Разград, Русе, Столична, Хасково и Шумен.