Разпоредиха пълен анализ на чудотворната вода от аязмото в Плиска
Разпоредиха пълен анализ на чудотворната вода от аязмото в Плиска / netinfo

Министерството на здравеопазването е разпоредило регионалната здравна инспекция в Шумен да направи пълен анализ на водата от аязмото в Плиска, след като стана ясно, че водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. В нея се съдържали нитрати два пъти над нормата.

Поради големия медиен и обществен интерес към наскоро открития при археологически разкопки кладенец при Плиска, зам.-министър Адам Персенски разпореди на директора на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова да вземе проби от водата и да извърши цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ, въпреки че кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване, съобщиха от МЗ.

Проверката ще бъде извършена в акредитирана лаборатория от клас А и резултатите ще бъдат оповестени до края на утрешния ден.

Министерство на здравеопазването не се ангажира с проби и резултати, оповестени от частни лица, се посочва още в съобщението.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен предупреди, във водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска се съдържат нитрати два пъти над нормата. По-големият проблем е, че водата не е изследвана за други отрови или замърсители и здравните инспектори не могат да кажат дали е годна за пиене.

Кладенецът беше открит при разкопки в Плиска на 24 юли. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви водата за свещена. Според него баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода. На 3 август премиерът Бойко Борисов поръси себе си и министри с обявената за свещена течност и си взе от нея да си маже болното коляно.