Раздава листовки с препоръки по време на започващата акция Светлина
Раздава листовки с препоръки по време на започващата акция Светлина / Sofia Photo Agency, архив

С тематична специализирана полицейска операция по широкообхватния модел и с препоръки за безопасно пресичане на пешеходци в централната градска част стартира акция „Светлина" в Шумен. При проверките ще бъдат спирани едновременно по няколко превозни средства, като полицаите ще следят най-вече за състоянието на гумите и изправността на светлините, съобщават от ОД на МВР-Шумен.

През настъпващия есенно- зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно- транспортни произшествия и главно за катастрофи с пешеходци, допълват от полицията.

Справката на „Пътна полиция" - Шумен сочи, че в община Шумен, от началото на годината, са станали 443 пътно - транспортни произшествия с един загинал и 24 ранени. Най- много катастрофи - 38 са станали на бул. „Симеон Велики" в града. На ул.„Съединение" са 24, на ул."Алеко Константинов" 23, следва бул."Славянски" с 22 и улиците „Станционна" и „Цар Освободител" с по 21 произшествия.

В община Нови пазар са регистрирани 35 произшествия с един убит и двама загинали. С по 11 произшествия са общините Велики Преслав и Смядово. Каспичан и Хитрино са общините, в които са станали по 6 катастрофи.

Пешеходците са най-застрашени в периода от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта, допълват от ОД на МВР-Шумен. Най-много злополуки с тях стават между 17.00 и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите при движение на фарове, неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилно движение на пешеходци.