Пътуващо лятно кино гостува в Шумен
Пътуващо лятно кино гостува в Шумен / netinfo

По покана на Община Шумен "Пътуващото лятно кино на БНТ 1" ще представи в Шумен филма "Опасен чар" с незабравимия Тодор Колев в 21:00 часа на 28 август. Безплатната прожекция на филма ще се състои в парк "Студентски". Малко по-рано, от 18:30 часа, в Градската градина до скулптурната композиция на Тодор Колев малките любители на детската литература ще могат да си разменят книжки от домашната библиотека с Пътуващата библиотека и да ги четат от Гигантския стол на четенето на БНТ 1.

"Пътуващото лятно кино на БНТ 1" се завръща в страната за втори тур това лято. Заради огромния интерес, който предизвикаха прожекциите на хитови български филми и многобройните покани за гостуване, кампанията ще обиколи още няколко града на България, за да припомни на зрителите емоцията от филмите под открито небе. Този сезон част от подбраните от БНТ филми бяха обединени под мотото „25 години свободна България". Селекцията включваше режисьорски дебюти, заснети в годините на прехода и любими най-вече на младото поколение, като „Дзифт", „Тилт", „Маймуни през зимата", „Аве" и други. Разбира се, киното под звездите показа и незабравими класики от близкото и по-далечното минало, като „Баш майсторът", „С деца на море", „Опасен чар" и други, както и нова документалистика.

Големият финал на „Пътуващо лятно кино с БНТ 1" е на 1 септември в Созопол, по време на традиционните Празници на изкуствата „Аполония". Кампанията на БНТ 1 ще бъде закрита с прожекция на документалната лента „Живот почти прекрасен".