Проучват задържано оръжие, вероятно е пушка на шуменеца Панайот Волов
Проучват задържано оръжие, вероятно е пушка на шуменеца Панайот Волов / снимка: НАП

Пушка „Ремингтън", за която се предполага, че е принадлежала на един от главните апостоли на Априлското въстание Панайот Волов, е предмет на преписка между приходните инспектори в сектор „Продажби" в офиса на НАП в Русе и Историческия музей в Полски Тръмбеш. Оръжието е образец от 1866 г., което, според Закона за културното наследство, го определя като културно-историческа ценност и за него има недокументални сведения, че е служило на войводата. През 2013 г. то е иззето от Полицията в досъдебно производство, но след смъртта на разследвания е останало за съхранение от РПУ-Полски Тръмбеш, заедно с револвер „Булдог" от същата епоха.

На този етап продължава проучването на сведенията, че пушката е на Панайот Волов и доказването на нейната принадлежност значително ще повиши историческата й стойност. Той е участвал в подготовката на Старозагорското въстание (1875 г.) и след неуспеха му е един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет.

Определен е за главен апостол на Четвърти Панагюрски революционен окръг с помощник Георги Бенковски, на когото по-късно в името на общото дело отстъпва водачеството. Панайот Волов е от инициаторите за свикването на общо събрание на въстаническите комитети в Оборище.

След погрома на въстанието в Панагюрище, продължава битките в Северна България, където при пресичане на р.Янтра до град Бяла загива. Района на гибелта му и историческите предпоставки затвърждават вероятността пушката да е личното му оръжие, което му отрежда важно място във военно-историческата експозиция на музея в Полски Тръмбеш.

Експертите от сектор „Продажби" в офиса на НАП в Русе, които са специализирани в разпореждането с вещи, преминали в държавна собственост, заедно с колегите си от дирекцията във Велико Търново, ще проучат всички възможности легендарната пушка „Ремингтън" на Панайот Волов да се нареди отново сред реликвите на национално-освободителната ни борба.