Продължава отстрелът на хищници в Шуменско
Продължава отстрелът на хищници в Шуменско / netinfo
Изключително важно е, ако даден човек бъде ухапан от животно, болно от бяс, да се ваксинира веднага, по възможност до 4-тия ден. Това припомни д-р Едмон Маринов от РВМС по време на днешното заседание на общинската епизоотична комисия в Шумен. То беше свикано заради поредния случай на бяс, констатиран в Шуменско. На 17 декември в с. Новосел в двора на животинска ферма домашни кучета са убили чакал, който е влязъл в двора и е нападнал малко домашно куче.

Председателят на Ловно-рибарското дружество в Шумен Слави Димитров съобщи, че днес с директора на "Горско стопанство" в Шумен е било договорено  да бъдат проведени допълнителни мероприятия за ограничаване броя на хищниците в региона. „Докато числеността им не бъде сведена до минимум, проблемът няма да бъде решен” – заяви Димитров. Той съобщи, че утре предстои групов лов на хищници в района на селата Вехтово и Ивански. През седмицата отстрелването на хищници ще продължи. На 24 декември предстои отстрел на хищници в района на Друмево, Вехтово, Ивански и Овчарово, както и да се проведат излети на ловци във Велино, Коньовец, кв. ”Дивдядово”, Лозево, Градище, Черенча, Новосел и Средня.

До момента в лова на хищници са се включили 7-8 ловни дружинки, всяка от тях включва по около 6 души. Отсега нататък към тях ще се присъединят още две, обясни Слави Димитров.