Представят колекция от символи на армията и полицията в Шумен
Представят колекция от символи на армията и полицията в Шумен / netinfo

Експозиция "Символи на държавността", представляваща колекция от полицейски и пожарникарски шапки, фуражки, барети пилотки, шапки, калпаци и каски от над 45 страни, както и 10 униформи ще бъде изложена в 17:30 часа на 4 ноември в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" - Шумен.

Тя е притежание на доц. д-р Людмил Георгиев, който има 27-годишен стаж в МВР, полковник от резерва, понастоящем преподавател по „Криминалистика" и „Съдебни експертизи" в Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев", хоноруван преподавател в Академията на МВР и във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър", вещо лице към Софийски градски съд. Началото на колекцията е поставено през 1995 г. с английска каска на конен полицай и с личните фуражки на автора. Най-старите оригинални експонати в нея са кожен шлем на германски офицер от Саксония, датиращ от 1913 г., каска от българската армия през периода от Първата световна война /1914 г./, както и фуражката на парижки лейтенант от пожарната команда - 1931 г.

Най-многочислени са експонатите от българските служби за сигурност, полиция и охрана, както и от армията, датиращи от края на 50-те години на миналия век до наши дни. На второ място по численост са униформените фуражки и шапки от Гърция. Според йерархичността в колекцията има фуражки, предназначени както за най-нисшите звания /редник, матрос, полицай/, така и до най-висшите /полковник, генерал/.