Представиха новооткрити съчинения от музикалното наследство на Д. Войников
Представиха новооткрити съчинения от музикалното наследство на Д. Войников / netinfo
Новооткрити съчинения от музикалното наследство на Добри Войников прозвучаха за пръв път в рамките на програмата на Международната научна конференция “Съвременният Войников”, организирана от НЧ „Добри Войников”. Като илюстрация на доклада си “Нов щрих към енциклопедизма на Добри Войников”, гл. ас. д-р Лазаринка Настева, преподавател в ШУ “Епископ Константин Преславски”, изпълни “Шумен, полка”, “Бирбант-марш”, “Краковияк” и други клавирни пиеси, записани в една от Войниковите нотните тетрадки. Част от тях представляват обработки за пиано на творби от репертоара на първия български оркестър, основан в Шумен през 1851 г. от унгарския емигрант Михай Шафран.

Клавирните ръкописи са открити в нотните архиви, съхранени в къщата-музей “Добри Войников”. Те представляват ценен източник за нови музиковедски и културологични изследвания.

Връзката на творческата и педагогическа дейност на Войников с генезиса на българската клавирна култура е уникален факт за музикалната история на град Шумен и като цяло – за българската възрожденска култура.