Предложението е заплащането да е според продължителността на участие в комисии
Предложението е заплащането да е според продължителността на участие в комисии / dariknews.bg
По-малки възнаграждения за общинските съветници, които участват в комисии, чиито заседания са кратки по време. Това предложение разгледа днес правна комисия към Общински съвет Шумен

Темата ме занимава от пролетта на 2005 година, когато една икономическа комисия заседава 8 минути - посмяха се хората и взеха някакви важни решения. 

През годините следях колко време протичат заседанията - падна рекордът до 6 минути, но това, което стана през юни - преля чашата. Тогава заседанието на една комисия трая минута и половина. Затова на 12-тата година реших да предприема някакви действия, каза Милен Маринов, който е вносител на предложението.

Предложението е заплащането да е според продължителността на участие в комисии
dariknews.bg

Той предлага за участие в заседание на постоянна комисия продължило 10,15,20 или 30 минути членовете й да взимат съответно 0,5, 1, 1,5, 2% от основното възнаграждение на кмета на общината.

Проблемът е, че дейността на общинските съветници я отчитат почасово. Когато работиш като съветник, ако не си на щат, ти отчитат само един работен ден - когато си на заседание. Останалото време не ти се счита като никакъв труд, което е неправомерно. Що се отнася до това заплащане - кой ги взима, кой ги дарява, наистина е несправедливо този ангажимент да се отчита като един работен ден, каза проф. Добрин Добрев и посочи, че би подкрепил предложението на Милен Маринов.

Предложението е заплащането да е според продължителността на участие в комисии
dariknews.bg


Имаме редица други ангажименти - като срещи с гражданите. Един съветник може да се среща по 5 часа всеки ден, а друг - въобще. Това е ангажимент, за който няма как да искаме от общинските съветници отчет колко време са му отделили, за да им се плаща за време. Принципът за времето не може да бъде водещ тук, каза Веселин Пенчев.

С 4 гласа "За" и 1 "Въздържал се правна комисия реши да се изготви анализ, който да покаже дали може да се направи диференциация според това колко заседава една комисия  и така да се определят заплатите на съветниците.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари