Предлагат шуменци да бъдат компенсирани за мътната вода
Предлагат шуменци да бъдат компенсирани за мътната вода / netinfo

Шуменци да бъдат компенсирани за негодната за пиене вода, която са плащали години наред, и цената оттук нататък да бъде адекватно коригирана на такава за поливна, а не питейна вода. Около това предложение се обединиха областният управител на Шумен Донка Иванова и народните представители Любомир Христов и Ралица Тодорова, които се ангажираха да поставят въпроса възможно най-скоро пред ДКЕВР и Комисията за защита на потребителите. Решението се появи в отговор на изказване на гражданин, според което няма никаква логика шуменци да плащат за питейна вода.

Предлагат шуменци да бъдат компенсирани за мътната вода
netinfo

„Ако не го направите, целият град ще излезе на протест, ще бъдат блокирани ВиК, Областната управа и Общината. Сами казвате, че язовир Тича е изграден за съвсем други нужди", заяви Неделко Неделков - представител на гражданите, нескривайки възмущението си: „Това е геноцид, извършван толкова дълго срещу шуменци".

На пресконференцията стана ясно, че пречиствателна станция за питейни води в Шумен ще има най-рано след три години. Добрата новина е, че от няколко дни има осигурено финансиране в размер на 400 000 лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изработване на работен проект за пречиствателната станция. „То ще отвори възможност за кандидатстване за еврофинансиране на самото й строителство", обясни Донка Иванова. Дотогава ще се търсят варианти за съвременно филтриране и намаляване мътността на водата, като за целта в Шумен ще пристигне експертна група, която да представи предложенията си.