Поредна жертва на телефонна измама в Шумен, жена олекна с 2 000 лв.
Поредна жертва на телефонна измама в Шумен, жена олекна с 2 000 лв. / netinfo

77-годишна жена от шуменския квартал „Мътница" е станала поредната жертва на телефонни измамници, съобщават от ОД на МВР. Около 11:45 часа вчера на домашния си телефон е получила обаждане от мъж, който се представил за „майор Петров". Той обяснил, че може да й се обадят измамници. При осъществяване на подобен разговор е необходимо да не затваря, а набере номер „167". Поискал номер на мобилен телефон за връзка. След като жената му го предоставила. Той се свързал с нея отново по мобилния телефон, а на домашния си телефон получила обаждане от жена, която се представила за дъщеря й и обяснявала, че си счупила крака. Възрастната жена попитала „майора", дали чува разговора с жената. „Полицейският офицер" й отговорил, че е чул всичко и затова е необходимо да преброи и опише всичките си пари. Тя приготвила сумата от 2 000 лева.

В хода на разговора се разбрали да остави парите на пейка пред дома си с цел да бъдат хванати измамниците. Жената изпълнила указанията. Малко по-късно установила, че е измамена. Получила повторно обаждане на домашния си телефон, като се обадил мъж представил се за „майор Ангелов", който обяснил, че измамниците са заловени и ще бъдат изпратени полицейски служители да разпитат потърпевшите. По-късно възрастната жена подала сигнал в полицията. Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава.

Полицията Ви съветва: Ако получите обаждане от човек, представящ се за близък, който се нуждае от пари, винаги искайте лична среща, питайте за характерни имена и събития, свържете се с други общи познати и роднини, които да потвърдят информацията. Съветваме гражданите най-напред да се обадят на близкия си, да не бързат да дават исканите суми, да помолят за отсрочка и незабавно да позвънят в полицията. В последно време зачестяват случаите, при които хора се представят за полицейски служители, на които е необходимо съдействие за задържане на измамниците, като се подхвърлят или оставят пари. В никакъв случай гражданите да не се доверяват на подобни обаждания. Добре е да се знае, че измамниците често променят сценариите си. Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, при всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефон 112.