Попово подписа договор за изпълнение на проект за градско възстановяване
Попово подписа договор за изпълнение на проект за градско възстановяване / Борислав Курдов, архив

Кметът на Попово д-р Людмил Веселинов подписа договор с управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" за одобрен проект на община Попово „Разработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Попово".

Общата стойност на одобрените допустими разходи по проекта е 200 000 лв, от която стойността на безвъзмездната финансова помощ е 190 000 лв., а задължителния финансов принос на общината - 10 000 лв.

Разработването на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Попово ще осигури стабилна основа за реализацията на инвестиционни и неинвестиционни програми на територията на града, твърдят от общинската администрация. Според специалистите, този план ще играе ролята на оперативен инструмент за прилагане на принципите заложени в Общинския план за развитие  на община Попово в строителните граници на общинския център.

Интегрираният план ще предложи конкретни проекти, които ще бъдат реализирани в рамките на предстоящия планов период (2014-2020 г.). Едновременно с това ще бъде напълно съобразен с предвижданията на действащия общ устройствен план на града и неговото землище, като потърси възможностите за финансиране, проектиране и изпълнение на част от важните проекти, които все още не са намерили своята реализация.

Предвидените в интегрирания план проекти ще се стремят също така, да бъдат разработени в най-голяма степен на съответствие с действащите към момента подробни устройствени планове за градските територии.