60 години от създаването на Държавен архив в Шумен
60 години от създаването на Държавен архив в Шумен / www.novini.bg
По повод 10 октомври – Ден на архивите в България Държавен архив – Шумен организира на 10 окт. 2019 г. (четвъртък) Ден на отворените врати и изложба  
„Унгарската имиграция и влиянието ѝ върху живота на шуменци”.

През есента на 1849 г. Шумен приема прокудени от Австрийската империя унгарски революционни дейци. За това как присъствието им се отразява върху живота на шуменци в Държавен архив – Шумен има запазени снимки, спомени, писма и др., които са експонирани във фоайето на архива.

Гражданите ще могат да видят снимката на първия български оркестър, която е и първата снимка правена на територията на България, нотите на Михай Шафран, писмо от Коста Даскалкин със сведения за театрални представления, режисирани от Георг Силаги (фармацевт), записани от Веселин Хлебаров спомени на неговата баба за „необичайните” привички на чужденците, както и документи свидетелстващи за ролята на унгарците и след Освобождението: създаденото от Колман Ронже Българско хигиеническо дружество, снимки с археолога Геза Фехер – член на Българското археологическо дружество и чуждестранен член на Българската академия на науките, чийто основни проучвания с в района около Шумен – Мадара, Плиска и Преслав, писмо от проф. Кирил Попов до шуменци относно снимката на баща му Атанас Попстоянов с Михай Шафран, проучванията на Георги Джумалиев за възрожденския Шумен и участието на унгарците в него, документи на основаното през 1930 г. Българо-унгарско дружество, откриването на къща музей „Лайош Кошут”.

Всичко това може да бъде видяно на 10 октомври 2019 г. от 10:00 до 16:00 ч. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.